{caption}

Chantal Klein Gunnewiek - General Manager Fysius Rugexperts

Fysius Rugexperts bestaat uit 18 vestigingen verspreid door het hele land. De naam rugexperts zegt het al; de praktijk richt zich op cliënten met klachten aan de wervelkolom. 

Voor dit artikel heeft een medewerker van Qualizorg gesproken met Chantal Klein Gunnewiek van Fysius Rugexperts in Nijverdal (Overijssel). Na een studie Gezondheidsmanagement rolde Chantal al snel in de fysiotherapiebranche en is zij nu General Manager op het hoofdkantoor in Nijverdal. Ze zit met twee andere collega’s in het managementteam, waar ze vooral bezig zijn met het beleid van Fysius. Zij is aanspreekpunt van de managers van alle vestigingen. Daarnaast is Chantal bezig met de kwaliteit binnen de praktijk.

Intern onderzoek

Om de kwaliteit te meten in de praktijk zijn ze begonnen met een eigen intern onderzoek. Op een gegeven moment werd Qualiview door zorgverzekeraars gestimuleerd en zijn zij hierbij aangesloten. Dit bevalt erg goed, ondanks dat zij met een specifieke doelgroep werken. De patiënten die zij behandelen hebben gemiddeld meer dan 10 jaar rugklachten.

Fysio Prestatie Monitor (nu Qualiview) krijgt binnenkort een nieuwe monitor met daarin een vragenbibliotheek. Het wordt op deze manier mogelijk om zelf vragen toe te voegen aan de huidige CQ-index Fysiotherapie (per 1 januari 2017 vervangen door PREM Fysiotherapie). Dit is voor Fysius een goede aanvulling op de monitor, omdat zij dan gerichte vragen voor hun specifieke patiëntengroep kunnen toevoegen.

De resultaten van de ingevulde vragenlijsten worden om de twee weken uitgeprint en besproken binnen de vestigingen. Vooral de onderlinge vergelijking met de deelnemende therapeuten blijft interessant. Wanneer er bijzonderheden zijn, worden de resultaten ook besproken in bijeenkomsten waarbij alle vestigingen aanwezig zijn. Dit om niet alleen binnen de praktijk op verbeterpunten te kunnen sturen, maar ook op het grotere geheel.

Kwaliteit

Kwaliteit is voor de praktijk erg belangrijk en dit is iets dat de praktijk zelf graag wil meten. Dat de zorgverzekeraars dit stimuleren, vinden zij alleen maar goed. Gezien het feit dat Fysius een Plus- en Topzorgpraktijk is, geeft al aan dat zij bewust bezig zijn met kwaliteit en hier graag mee door willen gaan.