Mark Brakké - praktijkeigenaar Somatic

Mark Brakké is vanaf 1991 werkzaam als fysiotherapeut en in 1995 richtte hij zijn eigen praktijk Somatic op. Inmiddels bestaat Somatic uit 5 locaties met een aantal van ongeveer 40 medewerkers. Op dit moment is Mark niet meer werkzaam als uitvoerend fysiotherapeut, maar is hij bezig om de kwaliteit van de onderneming in de breedste zin van het woord te monitoren en de ontwikkelingen die betrekking hebben op het vak bij te houden, zoals onder andere voorwaarden van zorgverzekeraars.

Somatic was één van de eerste praktijken in Nederland die ISO gecertificeerd was. Een eis om aan deze certificatie te kunnen voldoen is om bijvoorbeeld de CQ-index fysiotherapie onder patiënten uit te zetten. Qualizorg (toentertijd onder beheer van ADV Market Research) had op dat moment het enige product waarmee de CQ index fysiotherapie verstuurd kon worden en die een automatische koppeling had met Intramed. Per 1 januari 2017 is de CQi vervangen door PREM. 

De online tool Qualiview van Qualizorg wordt door de praktijk als nuttig gevonden. Hij vindt wel dat er in de online resultaten monitor erg in wordt gegaan op de details door de uitgelichte thema’s, terwijl Mark meer in grote lijnen denkt en een totaalbeeld wil hebben van wat patiënten van de praktijk vinden. Elk kwartaal maakt de praktijk een uitdraai van de resultaten. De praktijkgemiddelden worden dan vergeleken met de score van de therapeut en hier mag niet meer dan 0,5% tussen zitten. Daarnaast wordt er een uitdraai gemaakt van de procesgegevens, zodat de therapeut precies kan zien hoeveel vragenlijsten er verstuurd zijn en hoeveel er zijn ingevuld en of zij daarmee aan de eis van de verzekeraar voldoen. Die resultaten en het aantal ingevulde enquêtes gebruiken ze dan uiteindelijk ook in functioneringsgesprekken met de medewerkers van Somatic, zodat er bijgestuurd kan worden waar nodig.

Naast het informeren van de medewerkers over resultaten van de ingevulde vragenlijsten, is het wel noodzakelijk dat de enquêtes door de patiënten ook daadwerkelijk worden ingevuld. Om patiënten te motiveren voor een vragenlijst wordt er tijdens de intake al uitgelegd dat de praktijk gebruik maakt van Qualiview en wat voor hen het nut is van de enquête. Daarnaast hangen er in de wachtruimtes tv-schermen waarop een advertentie over Qualiview wordt geprojecteerd en liggen er in diezelfde ruimtes folders.

 

"Zowel het de monitor Qualiview als de samenwerking met Qualizorg verlopen prima!"